Pennun hankinta

Vinkkejä pennun hankintaan ja ensimmäiseen yhteydenottoon

Minulleko sheltti?

Shetlanninlammaskoira sopii luonteesta riippuen monenlaisille ihmisille. Rauhallisempi yksilö voi olla erinomainen seuralainen virkeälle eläkeläiselle ja vilkas yksilö taas voi olla omimmillaan harrastuskoirana. Siitä syystä joka pentu ei sovellu kenelle vaan. Kaikki sheltit tarvitsevat myös aivotyötä päivittäisten lenkkien lisäksi. Tällaisia voivat olla temppujen opettelu, nenätyö (nose work/hajuntunnistus), piiloleikit, eri harrastukset…

Tavoitteenani on kasvattaa rotumääritelmän mukaisia koiria sekä käyttöön että näyttöön, unohtamatta toimivaa arkea. Sheltin tulee pystyä olemaan lyhyitä aikoja (esimerkiksi omistajan sairastamisen ajan) ilman sen kummempia ylimääräisiä aktiviteetteja. 

Tutustuthan rotuun huolella ennen ostopäätöstä. Käy tapaamassa eri shelttejä myös kasvotusten!

 

1) Etsi kasvattaja, jonka kanssa kemiat kohtaavat

Pidä mielessä millaisen pennun haluat, mutta etsi ennemmin kasvattajaa kuin pentua. Kemioiden tulisi kohdata kasvattajan kanssa, jotta yhteistyönne on mieluisaa molemminpuolin. Kasvattajalta täytyy uskalta kysyä mitä tahansa mitä mieleen juolahtaa! Parhaassa tapauksessa kasvattajasta tulee elinikäinen ystäväsi koirasaralla. Itse esimerkiksi toivon, että näen pentua vielä sen lähdettyä kotoa ja kuulen kuulumisia tasaisin väliajoin. Järjestän kasvattitapaamisia ja mahdollisesti jatkossa yhteisiä koulutuspäiviäkin, joten olethan kiinnostunut yhteydenpidosta jatkossakin!

Mikäli etsit koiraa aktiiviseen harrastuskäyttöön, haluat ehkä katsella pentua kasvattajalta, joka harrastaa itsekin aktiivisesti ja osaa neuvoa sinua pennun kouluttamisessa juuri haluamassasi lajissa. Näyttelytähtiä harvoin syntyy keskiverroista vanhemmista, joten sellaista haluavan kannattaa katsella sillä saralla menestyneitä koiria kasvattaneita kasvattajia.

 

2) Älä kiirehdi – ole valmis odottamaan

Harva kasvattaja kasvattaa useita kymmeniä pentuja vuosittain, joten kun löydät kasvattajan – ole valmis odottamaan juuri sitä oikeaa pentua. Kasvattaja työskentelee kovasti löytääkseen juuri oikeat kodit jokaiselle pennulle. Aina ei välttämättä synny juuri haluamaasi väriä/sukupuolta/tiettyyn harrastukseen sopivaa pentua. Väri- ja sukupuolitoiveet ovat ok, mutta nopeutat omaa pennun saantiasi, mikäli olet avoimempi eri vaihtoehdoille. Shetlanninlammaskoirien ottajia on paljon enemmän kuin pentuja, joten monesti kyselijöitä on satoja jo ennen pentujen syntymää. Kannattaa siis ottaa yhteyttä ajoissa ja kertoa laajasti itsestäsi ja toiveistasi pentua (ja kasvattajaa kohtaan).

Itse en pidä jonotuslistoja, joten laadukas kyselijä saattaa kiilata monenkin kyselijän “ohi”, mikäli hänelle sopiva pentu syntyy, mutta aiemmissa kyselijöissä ei ole juuri toivomani kaltaista kotia. Kasvattajana haluan, että koiran ja uuden omistajan arki ja elämä on helppoa ja laadukasta. Vilkas pentu rauhallista kotikoiraa haluavalle ei ole aina paras mahdollinen vaan voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa paljon mielipahaa ja mahdollisesti koiralle saatetaan jopa joutua etsimään uusi koti. Malta siis odottaa juuri sitä oikeaa pentua!

3) Esittele itsesi kunnolla jo ensimmäisessä yhteydenotossa

Kasvattaja saattaa saada satoja yhteydenottoja kuukausittain. Helpotat kasvattajan työtä kertomalla itsestäsi ja toiveistasi laajasti jo ensimmäisessä viestissä. Itse toivon ensimmäisiä yhteydenottoja joko sähköpostitse tai esimerkiksi Facebookissa. Valitettavasti aikani ei riitä kymmeniin puheluihin kuukausittain ja niistä ei jää mitään tietoja talteen, joten sähköposti on toimivampi keino.

Kerro ensimmäisessä viestissäsi haluatko pennun esimerkiksi harrastus-, näyttely- vai kotikoiraksi. Kerro missä asut ja onko sinulla aiempaa koirakokemusta. Kerro kokemuksestasi rodusta ja kysy, mikäli sinulla on jotain jäänyt mielen päälle koskien rotua. Monella kasvattajalla on kokemusta myös muista roduista, joten voit myös kysyä eroavaisuuksia rotujen välillä, mikäli et ole vielä varma onko sheltti oma juttusi. Kerro, mitä arvostat kasvattajassa ja yhdistelmässä ja miksi olet kiinnostunut juuri tämän kasvattajan ja yhdistelmän pennusta. Kerro myös oletko jo muualle jonossa.

Ole valmis tapaamaan kasvattaja ja hänen koiransa kasvotusten jo reilusti ennen suunniteltua pentuetta, mikäli kasvattaja niin toivoo. Jos et ole valmis ajamaan tarpeeksi kauas kasvattajan luo – kysele pentua lähempänä olevalta kasvattajalta.

 

4) Ole rehellinen

Ole rehellinen toiveistasi pennun suhteen. Älä huijaa kasvattajaa siinä toivossa, että saisit pennun nopeammin (esimerkiksi, että haluat viedä koiraa näyttelyihin vaikkei sinulla ole aikomustakaan). Kasvattaja käyttää kasvatukseen paljon enemmän aikaa kuin miltä se ulospäin näyttää. Kasvattaja täydentää tietämystään, opiskelee kasvatuksesta, rodusta, sukutauluista… Pentujen alulle saattaminen ja kasvattaminen on vain pieni osa kasvatusta. Tämän pitäminen mielessä on jo tärkeää ihan jatkon kannalta, sillä kasvattaja ei toki halua menettää mahdollisesti lupaavinta näyttelykoiraansa kotiin, jossa omistaja ei olekaan kiinnostunut näyttelyistä tai kokee sen pakkopullana. Samassa pentueessa voi olla yhtä ihanaluonteinen pentu, joka kasvaa vaikka vähän liian suureksi ja ei siten ole näyttelykelpoinen.

 

5) Pennun hinta

Nykyisin hinnan kysyminen koetaan tabuna. Eri kasvattajilla voi olla porkkanoita mukana hinnassa – esimerkiksi, jos tutkitutat koirasi, saat osan hinnasta takaisin. Hintaa on ihan ok kysyä vaikka jo ensimmäisessä viestissä. Yleisesti shetlanninlammaskoirat maksavat tällä hetkellä 1600-2000€ oli kyseessä sitten lemmikki- tai näyttelytasoinen pentu ja hinta toki riippuu myös kasvattajasta. Harva kasvattaja on valmis osamaksusopimukseen, sillä se usein viestii siitä, että ottajalla ei ole varaa mahdollisiin yllättäviin sairaskustannuksiin. Varaa siis raha (pennun hinta + puskuria mahdollisia sairauksia varten) valmiiksi tai ilmoita jo ensimmäisessä yhteydenotossasi, että säästät vielä pentua varten. Älä koskaan tingi pennun hinnasta! Kasvattaja tekee paljon työtä pentujen eteen ja useimmiten hinta on ihan perusteltu.

 

6) Älä jonota pentua monesta paikkaa – tai kerro edes siitä

Ilmoita jo ensimmäisessä viestissäni, mikäli olet jo jonossa muille kasvattajille tai kysellyt muualta samalla. Kasvattajana joutuu käymään satoja viestejä läpi ja on molempien ajan tuhlausta, jos käyt tutustumassa koiriin paikan päällä ja ilmoitat olevasi kiinnostunut juuri sen kennelin pennusta, mutta otatkin seuraavan vapaan pennun jostain muualta – varsinkin, jos et ilmoita siitä kasvattajalle. Kasvattajia on erilaisia, joten kaikille löytyy varmasti sopiva kasvattaja. Osa kasvattajista painottaa täysin erilaisia asioita kasvatuksessaan kuin esimerkiksi minä.

Kasvattajana arvostan suuresti sitä, jos olet perehtynyt vahvasti kasvatusperiaatteisiini ja keskusteluiden jälkeen toteat, että haluat pennun juuri minulta. Jos koet, että kemiamme eivät kohtaa tai et halua muusta syystä pentua minulta – kerro siitä rehellisesti ennen kuin siirryt etsimään toista kasvattajaa! Kasvattajalta kuluu suuresti aikaa kotien etsimiseen ja jos oletkin kadonnut “listoilta” teille tietämättömille, kun sinulle sopiva pentu olisi syntynyt, on se todella ikävää kasvattajalle, joka on saattanut laittaa kyselyt tauolle sen takia, että kyselyitä on jo tarpeeksi pentueen tarpeisiin.

Ota siis myös kasvattaja huomioon ja ilmoita, jos kiinnostuit enemmän toisen kasvattajan yhdistelmästä tai elämäntilanteesi muuttui. Kasvattaja ymmärtää kyllä!

 

7) Ole valmis tutkituttamaan pentusi

Itse painotan kasvattajana terveyttä ja luonnetta kaikista eniten. Haluan, että kaikki kasvattini tutkitaan terveyden osalta vuoden iässä – ja mielellään ainakin silmät myös myöhemminkin (voimassa 24kk). Tämä tuo lisäkustannuksia vuoden iässä paikasta riippuen parista sadasta useampaan sataan euroa. Vaikka et itse haluaisi harrastaa tai jatkojalostaa koiraasi – on saatu tieto tärkeää koko rodun kuin sisarusten jalostuskäytönkin kannalta. Tutkimukset suoritetaan eläinlääkärillä ja osasta otetaan virallinen lausunto Kennelliitolta. Shelteillä pakollisia tutkimuksia ovat lonkkien ja kyynärien röntgen ja silmäpeilaus, mutta suurin osa tutkii myös polvet ja sydämen sekä ilokseni yhä useampi tutkii myös selän. Itsekin suosittelen tutkituttamaan sen samalla nukutuksella kuin muutkin terveystulokset. Tavoitteeni on pitää pentueideni tutkimusprosentti 100%:ssa, joten oletan, että kyselijäni ovat kiinnostuneita tutkituttamaan koiransa ihan sen oman hyvinvoinnin vuoksi sekä tietenkin lisätäkseen tietoa kyseisen yksilön sekä koko rodun tilanteesta.

 

8) Käyttäydy hyvin – tieto kulkee

Lähes kaikki rodun kasvattajat tuntevat toisensa, joten jos et käyttäydy hyvien käytöstapojen mukaisesti tai kyselet pentua useista paikoista samaan aikaan – tieto monesti kulkee eteenpäin. Kannattaa siis muistaa käytöstavat ja rehellisyys! Monesti on tullut tapauksia, jossa ihminen kyselee pentua useista paikoista vähän eri kriteereillä. Siitä tulee sellainen kuva, että ei olla varmoja mitä halutaan ja tietyssä pisteessä kukaan ei myy henkilölle koiraa. Kannattaa siis tehdä ensin itselleen selväksi mitä haluaa – tai kertoa mietteistään kasvattajalle ja miettiä yhdessä, mikä ratkaisu juuri sinulle sopisi.

 

Lähteet:

Yllä olevaan tekstiin on käytetty lähteinä kahta mainiota kirjoitusta toisilta kasvattajilta. Tekstit voit lukea täältä suomeksi ja täältä englanniksi.

Vieläkö olet kiinnostunut Feliwing’s-pennusta?

 

Ota yhteyttä

    A dog is the only thing on earth that loves you more than you love yourself.